RSS
„A szociális munka egyfajta szeretetszolgálat…”


„A szociális munka egyfajta szeretetszolgálat…” | 2019-11-19


„A szociális munka
egyfajta szeretetszolgálat…”

Hazánkban több mint két évtizedes múltra tekint vissza A szociális munka napjának megünneplése. E napon méltán irányul rá a figyelem azokra a szakemberekre, munkatársakra, akik az év minden napján segítik, gondozzák segítségre szoruló embertársainkat. Mindebből természetesen önkormányzatunk is kiveszi a részét, az ágazatban dolgozókat november 13-án ezúttal is a Városháza dísztermében köszöntötték és méltatták. Ennek része volt az ünnepi műsor is, melynek első részében egy szép szavalatot hallhattunk a Sombereki Szociális Otthonból érkező S. Nagy Lászlónétól, majd Versendi Kovács József és egykori tanítványa, Balog Cérna Tamás kitűnő tamburakettősének játékát tapsolhattuk meg.
A folytatásban Csorbai Ferenc méltatta a szociális szféra megjelent munkatársait, s természetesen mindenkit, aki ezen a területen látja el feladatait nap mint nap.

A mai nap A szociális munka napja, amikor az egyik legfontosabb emberi tevékenység és gondolkodásmód áll a fókuszban – mondta polgármesterünk.
A szociális munka az emberi jogok, a társadalmi igazságosság és az esélyegyenlőség elveire épül, hatalmas társadalmi érték, amely az egyenlőség és az emberi méltóság tiszteletén alapul. Az elesettek, a perifériára sodródott sorsok visszavezetése a társadalomba szakértelmet kíván és kijelenthetem, hogy épp ezért, több megbecsülést is érdemel a társadalom részéről – hallhattuk.

Úgy is fogalmazhatnék, hogy összetett feladat a szociális munka és a szociális munkát végzőé, aki elősegíti a társadalom jobbá válását, az egyének és a közösségek működésének javítását, a problémák megoldását. Hatalmas alázatot kívánó munka, az élet nem éppen napos oldalán, megküzdve napi kilátástalansággal, heroikusan, következetesen, a tudást a legemberibb szolgálatba állítva. Többnyire elkötelezettségből és szeretettől vezérelten. Szociális munkát végezni jóval több, mint munka. Ez igazi közszolgálat, élethivatás a szociális területen dolgozó családsegítőké, utcai szociális munkásoké, idősotthonok, hajléktalanszállók és más szociális intézmények dolgozóié. 

Polgármesterünk Böjte Csaba ferences szerzetes gondolatát is idézte: „A szeretet olyan, mint a gyógyszer, nem jutalom, nem annak kell adni, aki megérdemli, hanem annak, akinek szüksége van rá.” És milyen igaz! Hiszen a külvilágot nem mi építjük föl, az adott, viszont formálhatjuk, elviselhetőbbé tehetjük – állapította meg Csorbai Ferenc, hozzátéve: úgy tehetjük jobbá, ha a problémákkal szembenézünk, megoldásukra törekszünk. Így nemcsak a környezetünket befolyásoljuk pozitívan, hanem meggyőződésem, hogy közben mi magunk is jobbak, nemesebbek leszünk.

– Egyfajta szeretetszolgálatról van szó, amihez kellenek a jó szociális munkások, akiket elismertség és megbecsültség övez, ugyanakkor megbízható munkájuk nem nélkülözheti a megfelelő, letisztult és működő infrastrukturális hátteret – húzta alá a város elő embere, aki azon meggyőződésének is hangot adott, mely szerint még sok feladatunk, közösen vállalható feladatunk van. József Attilát ugyancsak idézte, ki így írt: „hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcod”. Mindezt a költői esszenciát a szociális munka tökéletesen példázza. Közösségünk kimondhatatlanul hálás Önöknek, mert valóban Önök azok, akik segítenek jobbá, elviselhetőbbé tenni a világot – mondta végezetül.

A Szociális Munka Napja alkalmából Csorbai Ferenc polgármester elismerő okleveleket és ajándékot ad át Mohács Város Önkormányzata és a Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás által fenntartott intézmények kiemelkedő munkát végző dolgozói számára.

IDEI DÍJAZOTTJAINK

Pándy Kálmán Otthon
Böjtös Jánosné

Sombereki Szociális Otthon
Klász Gáborné

Egyesített Szociális Intézmény
Gyöngyösi Lászlóné

Mohácsi Polgármesteri Hivatal
Népjóléti Osztály
Reizinger Jánosné (poszthumusz)

Ha szívből jövő éneket akarunk hallani, „elég”, ha meghallgatjuk a Pándy Kálmán Otthon lakóinak egy-egy műsorát.

„Arra születtünk, hogy tiszta szívvel szerethessünk,
boldogok legyünk, boldogok legyünk, (…)
arra születtünk, tiszta legyen még a szívünk,
s játszunk még tovább, játszunk még tovább…” – dalolták, részint a saját maguk zenei kíséretében. Higgyünk nekik: játszani és szeretni kell, s akkor örömtelibb lesz az életünk. Ahogy vélhetően örömtelibb volt e műsort látva-hallva a díszteremben azoké is, akik annyit, de annyit tesznek és fáradoznak embertársainkért.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


2019-09-10 - 2019-12-17
Újra indul a könyvtárban a Ringató
2019-10-17 - 2020-03-19
Előadások ősztől: már vásárolható színházbérlet!
2019-11-22 - 2019-12-13
Széchenyi házhoz megy
2019-11-22 - 2019-11-24
Jótékonysági gyűjtőakció a Tesco áruházban
2019-11-23 - 2019-11-24
Katalin-napi sokac-bál
2019-11-29 - 2019-11-29
Karácsonyi workshop a könyvtárban
2019-12-05 - 2019-12-05
Mikulás-napi ajándék- és ételosztást rendeznek
2019-12-05 - 2019-12-06
Idén is házhoz megy a Mikulás...
2019-12-13 - 2019-12-13
Hasek – Mikó: SVEJK VAGYOK (színházi előadás)

Térfigyelő kamera
 
 
Városi TV Mohács
Üzenjen nekünk !!